In de Spotlights: Anika van Driel

Op vrijdag 22 november was de spannende finale van de Christenhusz Theaterprijs. Anika van Driel, een van onze leerlingen, won met een prachtige presentatie van twee eigen liedjes waarbij ze zichzelf met de piano begeleidde. Wij vroegen hoe ze begonnen is en hoe ze de wedstrijd ervaren heeft.

“Vanaf kleins af aan was ik altijd al aan het zingen. De 6-jarige ik zong uit de duim gezogen liedjes voor mijn ouders. Het is gewoon zo gegroeid. Ik keek altijd op tegen zangeressen, ik wilde net zo goed als hen worden. Toen ik 9/10 jaar oud was, wilde ik ook echt les krijgen om beter te worden. Ik ben toen bij de open dag van Kaliber Kunstenschool geweest en heb een proefles gedaan bij mijn zangleraar, Martijn Bakker. Ik vond het erg leuk en ik wist gelijk dat ik op zangles wilde.

Het leukste aan zang vind ik ook dat het gewoon goed voelt om te doen. Ik ontwikkel me nog steeds en ik hou van de optredens. Lastig vind ik wel dat soms een bepaalde techniek of melodie niet helemaal lukt tijdens het zingen. Dan is het de kunst om tóch door te zetten en net zolang te oefenen tot het wel lukt.

Ik had twee jaar geleden ook al een keer meegedaan met de Christenhusz Theaterprijs, maar niks gewonnen. Dit jaar zag ik weer het traject dat het door zou gaan, de prijs en bekendheid die eraan gebonden waren, en dat sprak mij erg aan. Het meedoen was dan ook erg tof, ik heb van de coaches veel tips meegekregen. Ook ben ik een ervaring rijker en heb erg leuke mensen van hetzelfde vakgebied (muziek/theater) ontmoet.

In de voorrondes was ik een stuk minder zenuwachtig dan tijdens de finale. Het ging goed, maar het was vooral erg gezellig met de andere deelnemers. Toen ik hoorde dat ik gewonnen had was ik heel erg blij, want het gaf mij weer bevestiging. Ik ben al druk bezig met dingen die ik nu kan gaan doen met de geldprijs.

Voor iedereen die twijfelt raad ik het aan om het sowieso te proberen, of om een proefles te gaan doen. Misschien is het niks voor jou, dat kan, maar misschien vind je het (net als ik) heel leuk en kun je niet meer stoppen met zingen. Het is echt mijn passie geworden.”