In de Spotlights: Rudi!

Dit keer in de Spotlights: Rudi. In 1997 begon hij met de korte cursus portret- en figuurtekenen. Hij is altijd blijven tekenen en schilderen en vertelt ons hier alles over!

“Ik had wat meer vrije tijd en las in de krant over de cursus. Onder leiding van Ynske Klokkers werd in de kelder van de schilderruimte modellen getekend met pastelkrijt. Aangezien je aan het begin van je ontwikkeling het meeste leert, heb ik veel van Ynske geleerd.”

Rudi is na deze cursus doorgegaan met tekenen en schilderen omdat hij nog veel meer wilde ontdekken en proberen. “Ik moest vooral leren dat een schilderij geen foto is, dat je daarom wel eens wat trucjes moet toepassen om tot het gewenste resultaat te komen. Maar ook dat een schilderij spannender wordt naarmate je er meer je eigen draai aan geeft.”

Nadat Ynske met pensioen ging werd haar werk door anderen overgenomen. “Het leuke is dat elke docent zijn eigen invalshoek en werkwijze heeft. Daardoor leer je dat in de schilderkunst eigenlijk alles kan en alles mag. Een manier waarop iets moet bestaat niet. Hoewel het voor iemand die geen ervaring heeft wel verstandig is om ook een aantal basisregels op het gebied van perspectief, kleurgebruik en verhoudingen te kennen.”

Nu volgt Rudi de ochtendcursus schilderen en tekenen bij Kaliber in Almelo onder leiding van docent Han Kobes. “Han geeft op deze bovenstaande manier vorm en inhoud aan de schilderochtenden. Iedereen doet wat hij of zij wil en wordt daarbij geholpen door Han. Hij geeft je aanwijzingen waar en wanneer je dat wilt. Iedereen werkt daardoor precies op zijn eigen niveau.”

“Leuk is ook dat we dat afwisselen met momenten waar we aan hetzelfde onderwerp werken en door vergelijking van elkaar leren en de kunst bij elkaar kunnen afkijken. Doordat Han veel weet van kunstgeschiedenis zet hij je vaak op het spoor van kunstenaars die iets vergelijkbaars hebben gemaakt.”

Rudi vertelt over zijn meest succesvolle project. “Een serie portretten van een groep vrienden, dat is het leukste project wat ik heb gedaan. Deze 8 portretten heb ik gemaakt met zwarte en witte acrylverf op grijs board. De manier van werken was geïnspireerd door het werk van Marlene Dumas. Later heb ik ook andere onderwerpen op deze manier vastgelegd, hierdoor is het wel een beetje mijn handelsmerk geworden. Met deze en andere werken heb ik een tentoonstelling gehouden bij Kaliber.”

“Inspiratie doe ik op in de tuin, in het bos, in de stad en soms op een tentoonstelling. Het werk bij zo’n tentoonstelling inspireert me dan om aan de slag te gaan. Het fijne van schilderen is dat het je dwingt je te concentreren. Als je bezig bent geweest, ontdek je dat je er best veel energie in hebt gestopt en dat je er lekker moe van kan worden. Schilderen is een mentale sport, vol mindfulness.”

Ben jij nou ook zo enthousiast geworden? Geef je op voor een gratis proefles! Bekijk ons aanbod op het gebied van beeldende kunst en schrijf je in voor een gratis proefles!