Tips van Voice Kids winnares: Esmee Schreurs

Hoe weet je dat je zangtalent hebt? Hoe is het om op straat herkend te worden? En zijn Bekende Nederlanders écht zo leuk als ze lijken? We vroegen het Esmée Scheurs (14) uit Almelo. Winnares van The Voice Kids en zangeres van Kaliber-band 'This is how we rock'.

Esmée was een jaar of acht toen ze begon met zingen. “Dat begon aan het ontbijt en hield pas op als ze naar bed ging. En geloof me, dat was echt niet altijd een pretje voor de rest van het gezin. We werden er vaak gek van”, zegt haar vader Marinus nu. “Of ze toen al talent had? Geen idee. Daar waren we eigenlijk helemaal niet mee bezig. En tot ze meedeed aan The Voice Kids hadden we nog steeds geen idee. Tot ze auditie deed en de eerste ronde haalde, en de tweede en de derde… pas toen drong het echt door.”

 

Doe mee aan talentenjachten

Esmée zelf heeft zingen vooral altijd iets geweldigs gevonden. “Ik deed mee aan een talentenjacht en hoorde van mensen dat ik talent had. Maar mijn eerste auditie voor The Voice Kids was geen succes hoor, ik kwam niet verder dan de voorrondes. En dat begrijp ik ook wel, ik was toen negen en had nog zo’n piepstemmetje!” Die eerste afwijzing weerhield haar er niet van om nog een keer auditie te doen voor het populaire tv-programma. “Nee, ik snapte wel dat ik toen was afgewezen en dacht: ik probeer het over een paar jaar gewoon nog een keer. Ik wist dat mijn stem de afgelopen jaren is gegroeid.”

Je stem is je instrument, daar moet je zuinig op zijn

Toen ze vorig najaar doordrong tot The Battles van The Voice Kids, besloot ze zanglessen en bandcoaching te nemen bij Kaliber. Ze zingt nu in een band van Kaliber ‘This is how we rock’ en volgt zanglessen bij Kaliber-docent Nadine Braam. “Met de band zing ik hele andere nummers, nummers die ik zelf niet zou kiezen, dat is juist leuk om te doen. En de zangles en de bandcoaching hebben me geholpen om losser te worden op het podium, meer ervaring op te doen met optreden. Wat ook heel fijn is, zijn de oefeningen voor je ademhaling.” Eigenlijk vindt ze alles leuk aan zingen, zegt haar vader. En juist als je een goede stem hebt is het misschien wel extra belangrijk om op zangles te gaan. Net zoals topatleten trainen om in vorm te blijven, moet ook je stem in conditie zijn. “Je stem is je instrument, daar moet je zuinig op zijn.”

Esmée met zangdocente Nadine Braam

Esmée met zangdocente Nadine Braam


Schaam je nergens voor en geniet

Podiumvrees heeft de winnares van The Voice Kids eigenlijk nooit gekend. Ze geniet van het zingen, van het optreden en alles wat erbij hoort. “Ik schaam me eigenlijk nergens voor, ik doe het gewoon. Het maakt me niet uit wat andere mensen van me denken. Natuurlijk ben ik ook wel nerveus geweest voor optredens, voor de shows was ik echt zenuwachtig, maar dat hoort erbij.” Wat volgens haar en haar vader helpt is dat ze goed is geholpen bij het vinden van nummers die echt bij haar passen. Haar tip voor leeftijdsgenoten: “Doe gewoon gek, wees jezelf, neem zanglessen en geniet.” Om verder te groeien als artiest heeft Esmée de tip gekregen om ook zelf nummers te gaan schrijven. Om niet alleen haar stem te vinden als zangeres, maar ook als songwriter.

De meeste BN’ers zijn zo leuk als ze lijken!

Ze volgt nu nog steeds trouw haar zanglessen en de bandcoaching bij Kaliber. Maar ook coach Ilse de Lange helpt Esmée nog bij alles wat op haar pad komt na het winnen van The Voice. “Ik mag Ilse altijd bellen”, zegt Esmée. “Ilse heeft zich als een soort beschermeling over Esmée ontfermd”, vertelt haar vader. Ook vanuit The Voice Kids is er nog veel contact met haar. “Het is ongelooflijk wat erop je afkomt na zo’n show. Esmée wordt overal voor gevraagd.” Volgens haar vader kiest Esmée zelf wat ze wel en wat ze niet wil doen. “Maar ik vind eigenlijk alles wel leuk”, zegt Esmée. Dus reist ze samen met haar vader stad en land af, om optredens te verzorgen. Alleen of samen met de Kaliberband ‘This is how we rock’. Door haar coach Ilse de Lange is Esmée uitgenodigd om mee te gaan op theatertournee.

Ze heeft niet alleen veel ervaring opgedaan met het zingen, maar ook met aandacht van de media en ze heeft natuurlijk veel BN’ers ontmoet de afgelopen tijd. En ja, die BN’ers zijn net zo leuk in het echt als op tv. “De meeste wel”, zegt ze diplomatiek.

Gebruik social media als je zingt

Zelf is ze overigens ook een BN’er geworden. Vooral jonge meiden herkennen Esmée onmiddelijk als ze op straat loopt. “Ik vind helemaal niet vervelend, ik vind het nog steeds heel erg leuk.” Haar instagram-account heeft inmiddels meer dan 22.000 volgers (@esmeeschreursx), op haar eigen Youtube-kanaal abonneerden zich meer dan 5000 fans in nog geen drie weken. Op dat eigen kanaal zingt ze verschillende covers, waaronder een cover van haar eigen coach Ilse de Lange. De volgende stap is het opnemen van een single, met The Voice Kids, maar ook haar eigen solo-single. En na de middelbare school: het conservatorium. “Ik wil van zingen echt mijn beroep van maken.”

 

Bekijk hier het interview door KaliberTV: